top of page
  • Szerző képeKrisztina Rácz

Évtervezés

Frissítve: 2020. dec. 28.

Hamarosan elérkezik az év vége és a számvetés ideje.

Szeretek ilyenkor bekuckózni egy nagy bögre kávéval, vagy teával, és végiggondolni a mögöttem álló évet, hogy méltón felkészülhessek az újra.

Szeretem végiggondolni, hogy mi-minden történt idén. Főleg a jóra koncentrálva. A rosszból inkább a tanulság érdekes, mit tanultam belőle, miben fejlődtem általa.


Hosszú évekig használtam évtervező füzeteket, de mostanra kialakult a saját, jól bevált módszerem az évértékelésre, ami egyben a következő év tervezésének alapjául is szolgál.


Hogyan csinálják mások?


Évről évre egyre több évtervező munkafüzet lát napvilágot, egy csokorba gyűjtöttem néhányat, válogass kedvedre. Mindenhol az eredeti forrást linkeltem be.

Vannak hosszabb, részletesebb évértékelők, melynek kitöltése órákat, akár egy fél napot is igénybe vehet. Érdemes rászánni az időt.


Sokáig a yearcompass füzetét használtam, sok nyelven elérhető, van papír alapú és digitális változat, illetve különböző méretben elérhető. Innen tudod letölteni.


Szintén évek óta követem Farkas Lívia Uban:Eve blogját és munkásságát. Lia is készült nekünk egy részletes inpspirációs naplóval.


Idén bukkantam rá Kemenczés Nikolett évtervezőjére, amit itt érhetsz el.


Kifejezetten szingliknek készült a Boldogságprojekt önbizalombomba évtervezője.


Ha valaki a rövidebb, gyorsabb, kompaktabb megoldásokat részesíti előnyben, akkor nekik készült a 365letszikra Szikratervezője.


Miért érdemes lezárni az évet?


Én projekt alapon működöm.

Szeretem, ha a dolgoknak van eleje, közepe, vége, a végén összefoglaljuk, hogy milyen volt, mi volt jó, mit lehetett volna másképp csinálni és levonjuk a tanulságot.

Dolgozni is így szeretek, és év végén szeretek visszatekinteni az évemre.

Ráadásul ez alapján tudom megtervezni az új évemet.

A tervezés, a célok fontosak, hogy tudjuk merre tartunk.

Ahogy Seneca megfogalmazta: „Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.”

Arról nem is beszélve, hogy honnan fogjuk tudni, hogy megérkeztünk, ha nem tudjuk hova tartunk?


Hogyan csináld?


Először is, szánd rá az időt. Válassz a fenti évtervezők közül, vagy kövesd az intuíciódat.

Teremtsd meg a meghitt környezetet. Ülj be a kedvenc foteledbe, vagy kuckózz be a kanapé sarkába. Vedd magadhoz kedvenc italodat és egy kis maradék beiglit. Tegyél be zenét, ami segítheti a folyamatot, de ha inkább csend párti vagy (én erre szavazok), úgy is kiválóan működik a dolog. Párologtathatsz illóolajat is, ami szintén segíti ezt az utazást.


Ha a fenti tervezők közül egyik sem nyerte el a tetszésedet (nehéz elképzelni, de bármi lehetséges), és úgy érzed, egyedül nem boldogulsz, keress meg, szívesen adok támpontokat az elinduláshoz.


Évtervező workshopok


Sokan kínálnak évtervező workshopokat. Év elején 2 csodálatos társammal (Neviczky Judit és Horváth Henriette) mi is tartottunk egy fantasztikus, fél napos, mozgással és meditációval egybekötött évzáró és évtervező workshopot.


Tervezünk jövőre is hasonlót, de erre még egy kicsit várni kell, hogy ismét személyesen találkozhassunk.


Jó tervezést!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page