top of page
  • Szerző képeKrisztina Rácz

Te milyen színű vagy?

Frissítve: 2021. febr. 1.


Már kislányként is nagyon színesnek láttam a világot, mindennek volt színe, a neveknek, napoknak, stb., így a fenti kérdésnek, számomra már akkor is volt létjogosultsága. A családban sokat játszottunk ezzel, és érdekes volt megtapasztalni, hogy ugyanazok a dolgok a szüleimnél más színt kaptak, de talán ez még izgalmasabbá tette a játékot.


Hamar megtanultam, hogy nem mindenki gondolkodik „színes”-ben. Többen hülyének néztek, amikor megkérdeztem, hogy milyen színű számukra a hétfő, vagy éppen a saját nevük.

Így gyorsan leszoktam arról, hogy ezt a kérdést feszegessem.


Aztán felnőttként, a munkám során találkoztam egy olyan objektív mérőeszközzel, ami a különböző személyiségtípusokat színekkel azonosítja. Szerelem lett első látásra.


DISC


A DISC egy angol mozaikszó, ami a rövidítések ismeretében már önmagában is utal az egyes típusokra. (dominance, influence, steadiness, compliance) Némi pontosítást azonban már rögtön az elején kell tennem.


A DISC valójában nem a személyiséget, hanem a viselkedési stílust mutatja meg, úgy is mondhatjuk, hogy a megfigyelhető viselkedés nyelve.


Egyrészt megmutatja a természetes stílusunkat, azaz az alapvetően preferált viselkedési stílusunkat, illetve a felvett viselkedési stílusunkat (maszk), amilyennek mások látnak bennünket.


Az eredményt egyrészt oszlopdiagramon, másrészt kördiagramon is tudjuk ábrázolni, és természetesen annak is van jelentősége, hogy a természetes és felvett stílus mennyire áll közel, vagy távol.


Alapvetően mindenkiben mind a 4 szín megvan, csak eltérő mértékben. Ritkán van az, hogy csak egy szín jellemző ránk, többnyire 2, vagy akár 3 domináns színünk is lehet. Minél kevesebb szín jellemző ránk, annál pontosabban felismerhető viselkedési stílusunk a másik fél számára, és minél több jellemző ránk, annál rugalmasabb a profilunk.


Fontos tudni, hogy nincs jó vagy rossz profil. Úgy vagy jó, ahogy vagy. Minden színnek megvannak az erősségei és fejlesztendő területei és minden színnek megvan az értéke egy adott csapatban.


Miért és mire jó ez az eszköz?

A DISC egyrészt egy önismereti eszköz, ami megmutatja, hogy ilyen vagyok. Másrészt mások megismerésének eszköze. Segítségével könnyen beazonosítjuk a másik viselkedési stílusát és tudunk ehhez a stílushoz alkalmazkodni az eredményesebb együttműködés érdekében. A DISC egyben a másik megértésének és elfogadásának az eszköze is. Ha megértem és elfogadom azt, hogy én így szeretek/tudok működni, a másik pedig másképp és ez teljesen normális, akkor sokat tettem azért, hogy a mások felé irányuló kommunikációmban és viselkedésemben az elfogadás domináljon.


Társas környezetben a konfliktusok vagy az eltérő viselkedésből, vagy az eltérő motivációból (vagy értékrendből) fakadnak. A DISC ismerete így sokat tud segíteni egy csapaton belül a viselkedésalapú konfliktusok rendezéséhez is.


A hatékony és tudatos kommunikációnak, az önismeretnek és emberismeretnek kiváló eszköze a munkában és a családban egyaránt.


A kérdőív eredményéből választ kaphatunk arra, hogy hogyan kezeljük a problémákat és kihívásokat, hogy közelítünk másokhoz, hogyan reagálunk a külvilág tempójára és a mások által felállított szabályokra.


Hogyan tudhatom meg a saját viselkedési stílusomat?


Vannak különböző tesztek (egész pontosan kérdőívek), vannak ingyenesen is elérhető eszközök, de a pontos eredmény érdekében, mindenkit a validált tesztek használatára bátorítok. Igaz, ezek nem ingyenesek, ugyanakkor megnyugtató az érzés, hogy pontosan utánanézhetek, hogy honnan ered, mi a háttere, és biztos lehetek abban is, hogy évről évre egy szakmai grémium felülvizsgálja a kérdőív legitimitását is. Az sem mellékes, hogy ezeknek a nemzetközi, validált, online tesztek kitöltésével egy sokoldalas riportot is kapsz saját magadról, ami kiváló eszköz és alap egy coaching vagy egyéb fejlesztési folyamathoz.


Én a TTI Success Insights kérdőíveit használom hosszú évek óta a munkámban. Minden egyéni, vagy szervezetfejlesztési projektet szeretek ennek az eredményére építeni.


Ha kíváncsi vagy, hogy milyen színű vagy, keress meg itt egy teszteléssel egybekötött konzultációra.


Ha pedig szeretnél mélyebben elmerülni a témában és még többet megtudni erről az eszközről, jelentkezz a DISC tréningemre, amely cégre, csapatra szabott formában is elérhető.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page