top of page

KI IS VAGYOK ÉN?

Gombóc Artúr a csokoládék szerelmese, és minden csokoládéba belekóstol, legyen az kerek, szögletes, töltött, édes, keserű, kicsi vagy nagy. Én pedig Rácz Krisztina vagyok, az én “csokoládém” a tudás átadása, mindegy milyen formában! Már gyerekként is úgy éreztem, hogy ha tudok valamit, akkor azt kötelességem megosztani másokkal is, hogy ők is részesüljenek annak pozitív hatásából.

BMP_2570_2. (47).jpg

A tanár, a HR-es, a coach és a többi...

Hogyan lettem tanárból HR-es?

 

Kislányként három “mi leszek, ha nagy leszek” álmom volt, amiből az egyik valóra is vált. Színésznő és pincér végül nem lettem, de tanár igen. Eltökélt szándékom volt, hogy én leszek az, aki végre érdekesen tanítja a matematikát, és így is lett. Az a része legalábbis, hogy angol-matematika szakon végeztem a főiskolán. A tantárgyak közötti vélt humán-reál kettőssége már ekkor megmutatta, hogy egyaránt fontos számomra az emberek és a számok világa. Ráadásul, mivel gyerekekkel foglalkoztam, rengeteget tanultam az emberi természetről.

 

Habár a tanítás iránti szenvedélyem megmaradt, két és fél év után elkezdtem azt érezni, hogy új kihívásokra vágyom.

 

Az új kihívás egy fejvadász közreműködésének hála egy HR-asszisztensi állásban jelentkezett. Rengeteget köszönhetek az akkori főnökömnek, aki azt vallotta, hogy a gyakorlati tudás előrébb való, mint az elméleti. Igaza lett: az egyetem elmélet-alapú képzése sokkal többet nyújtott úgy, hogy már bőven volt szakirányú tapasztalatom.

 

HR, bankszektor és szervezeti kultúra

 

A HR-es tapasztalatomat először a távközlésben alapoztam meg, később pedig az IKEA budapesti áruházában kamatoztattam, ahol többek között részt vettem az új (budaörsi) áruház megnyitással járó tömeges toborzásban is. A húsgolyók hazájában számos izgalmas projektben volt részem, de egy idő után azt vettem észre magamon, hogy a tervezés, és a számokkal való zsonglőrködés jobban vonz, mint a munkatársak mindennapjainak optimalizálása.

 

A felismerést újabb váltás követte, amelynek eredményeképp két és fél évig egy bankban dolgoztam, ahol kiélhettem a számok és a kompenzáció iránti szenvedélyemet.

 

Ezt követően megtapasztaltam, milyen érzés a munkakereső üzemmód. Azon túl, hogy ebben az időszakban a gobelinezés mestere lettem. Szó szerint 3 hónapig a fotelban ültem és hímeztem, megtapasztalva ezzel a “slow-flow” előnyeit és fontosságát. Mindazonáltal rengeteget tanultam arról, milyen nehézségekkel és kihívásokkal kell megbirkóznia annak, aki kiégett, munkahelyet váltana, de elképzelése sincs arról, hogy mi is a neki leginkább megfelelő hivatás.

 

Az átmeneti időszak után először egy oktatásszervező cégnél dolgoztam programigazgatóként, ahol az irodai- és a felnőttképzési adminisztráció rendezése mellett az ISO bevezetése is az én feladatom volt. Innen kerültem át a Volksbankhoz, ahol hét és fél évig voltam HR-es. Feladataim közé tartozott többek között a toborzás- kiválasztás vezetése, a számolós-tervezős projektek lebonyolítása, a HR kontrolling és a riportok, valamint a HR területet érintő projektekben való részvétel is. Fantasztikus szervezeti kultúrában dolgozhattam, inspiráló és motiváló főnök mellett. Számos kreatív és úttörő kezdeményezésünk közül talán arra a wellbeing programra vagyok a legbüszkébb, amely a munkatársak jóllétét és mentális egészségét szolgálta.

 

A szabadúszás, a coaching és az élethosszig tartó tanulás triumvirátusa

 

A Volksbank után csatlakoztam a szabadúszók népes táborához. A saját projektjeim mellett azóta is bedolgozom tanácsadó cégeknek, foglalkozom szervezetfejlesztéssel, karrier-tanácsadással és HR rendszerek kialakításával is.

 

Időközben elvégeztem a coach képzést is, pályaorientációs konzulens lettem, és számos más területen is képeztem magam, amelyekkel nem csak a saját, hanem mások jóllétét is segíthetem.

 

Én már megtapasztaltam, hogy neked ne kelljen!

 

A mentalitásom nem változott: most is azt vallom, hogy ha valamit tudok, akkor azt tovább kell adnom. Az elmúlt évtizedek során rengeteg tapasztalatot felhalmoztam. Az a célom, hogy ezek segítségével minél több embernek mutathassam meg, hogyan tud a magánéletében és a hivatásában is teljes, boldog életet élni.

 

A coaching és a karrier-tanácsadás külön-külön és együtt is hatékony segítséget nyújtanak, ha úgy érzed, elakadtál az életedben (midlife krízis, magánéleti problémák, motiválatlanság) vagy a hivatásodban (kiégés, stresszkezelés, munkahely váltás, karrierváltás, álláskeresés, pályakezdés, munkahelyi problémák kezelése, állásinterjú, lámpaláz kezelése). Hiszek a gyakorlatias és megoldásfókuszú munkában, valamint az új perspektívák és az egyéni erőforrások erejében.

bottom of page