top of page
  • Szerző képeKrisztina Rácz

A változás jogát fenntartom

Egy csendes lány a back-officeban. Örök mosoly. Csendes, visszahúzódó, az az igazi megfigyelő, támogató típus. Akinek szívesen kiöntöd a szívedet és elmondod a legbenső titkaidat. Mert biztos lehetsz benne, hogy nála jó helyen vannak. Pont úgy, mint a feladat, amit a felettese bíz rá. Szorgalmas, megbízható, lelkiismeretes. Ja, és a végtelenségig terhelhető. Minden vezető ilyen munkatársról álmodik.


8-10 évvel ezelőtt ilyennek láttam. Azóta sok idő telt el, és a facebookon egy másik oldalát ismertem meg. Röviden összefoglalva egy lelkes, inspiráló, közösségépítő, beszélgetések beindítója, másokra odafigyelő „duracell nyuszi”, aki az önismeret útját taposva másokat is arra motivál, hogy nap mint nap tegyenek önmagukért.


Edithtel a motiváció témakörét boncolgattuk.


Mi az, ami hajt téged az életben?

6 év kolesz után kicsöppenve az életbe, erős volt bennem a megfelelési vágy, hogy elismerjenek. Hajtott az, hogy legyen valami, amire én magam is büszke lehetek, hogy meg tudtam csinál, mert csak akarat kérdése.


Egy bankban kezdtem el dolgozni. Jó pár évet úgy töltöttem el, hogy ezt is meg akarom tanulni, azt is meg akarom tanulni. Amikor jött egy lehetőség, igyekeztem megragadni, mert mindenben a fejlődést láttam. Így lettem csoportvezető helyettes, majd csoportvezető.


Motivált, hogy megtanuljam „vezetni” a csapatot, megtanuljam, hogyan kell feléjük figyelemmel fordulni. Ez egy nagy kihívás volt, nagyon akartam bizonyítani. Mindenkinek. Feletteseimnek és a munkatársaimnak is.


Majd egy újabb fordulópont jött az életembe. Nagy félelmem volt akkoriban az angol nyelv használata szóban, nem is értem, hogy lett meg a nyelvvizsgám. Volt egy nagy projektünk a bankban, ahol megígérték, hogy minden magyarul lesz, ne féljek. Nos, egy szó sem volt magyarul😊


2018. decemberében volt egy 6 napos intenzív tréningünk a projekthez kapcsolódóan, angolul. Az 5. nap végére kikészültem, kiborultam idegileg, úgy érzetem, nem bírom tovább azt a nyomást, hogy meg kell felelnem.


Úgy mentem haza, hogy nem tudtam, hogyan tovább.


Ekkor volt az a pillanat, amikor egy coach segítségét kértem. Úgy éreztem, kicsúszott a talaj a lában alól és szeretnék újra visszatalálni önmagamhoz.


Elindult egy coaching folyamat. Mély meglepetésemre, amit én alap problémának gondoltam, kiderült, hogy nagyon távol áll a valós problémától. Már az első alkalom után úgy éreztem, hogy megkönnyebbültem, mintha egy kő esett volna le a szívemről.

Segített az a felismerés, hogy változtatnom kell, mert ez így nem jó, és éreztem annak a súlyát, hogy lépnem kell mert csak rosszabb lesz… Eleinte heti rendszerességű coaching üléseink voltak Dorottyával. Már pár alkalom után nagyon jól lettem, úgy érzetem magam, mintha kicseréltek volna. Elkezdtem másképp nézni a dolgokra.


A folyamat nagyon fájó volt, de eljutottunk az eredményig. Be kellett látnom, hogy mindenkinek meg akarok felelni, amit lássunk be, nem lehetséges. És az is kiderült, hogy nem tudok nemet mondani. És mivel ennek megtanulása nem megy varázsütésre, ezzel egy újabb tanulás vette kezdetét.


Miért a coachingot választottad? Mikor érezted legelőször azt életedben, hogy a coaching segíthet?

A bank támogatott Bennünket vezetőket, hogy egy több hónapos coaching folyamat által váljunk jobb vezetőkké. Egyik alkalommal Erika rám nézett és a coachok általi "szóbeli szerződéssel" annyit mondott: "Hidd el, hogy jó vagy!" Mintha egy villám csapott volna belém annak felismerése kapcsán, hogy belelát a gondolataimba, amelyeket még én sem értek. És igen! Ez volt a legelső, amikor ráébredtem mennyit is segíthet, ha valaki célirányosan teszi fel a kérdéseket és mennyire magamnak kell ezt kibogoznom, hogy előrébb jussak a félelmeimnél, amelyek csak a fejemben léteznek. Nem azt mondta "leszel", hanem vagy! Erre építettem, építek mindent már. Mindenki jó legalább egy valamiben, meg kell találja, ehhez változni kell, nehéz út, akarni kell és megtalálja.


Már korábban is sokat olvastam önismereti és coaching témákról, és akkor egyre mélyebbre ástam bele magam ebbe és létrehoztam a facebookon a Mint+ csoportot, hogy másoknak is tudjak segíteni.


A csoportban nyíltan el tudtam mondani, hogy mi zajlik bennem, és a csoport támogató szeretete vitt végül oda, hogy azt éreztem, hogy igen, én lépni akarok.


Mit jelent a Mint+ és mi a célja a csoportnak?

Miért Is Ne Történhetne meg(+) 😊 A csoportot azzal a céllal hoztam létre, hogy ha én tudtam változtatni, akkor más is tud, és ebben támogassam azokat, akik a változás, változtatás útjára lépnek.


Március környékén keresett meg az egyik ismerősöm egy MLM lehetőséggel. Akkor a változás elején voltam még, így fel sem fogtam, hogy mi is az, amit elkezdek. Azt láttam, hogy Anna egy csomó jó dolgot csinál, egy csomó változás van az ő életében is, és azt is láttam, hogy ez egy kitörési lehetőség lehet.


Kinek mit jelent a kitörési lehetőség. Számodra akkor mit jelentett?

Én akkor még azt éreztem, hogy a munkahelyemről való kitörésről van szó és átmegyek majd egy másik munkahelyre. Végre meghozok egy döntést és lépek.


Akkor még nem gondoltam arra, hogy többféle kitörés is lehet egy ember életében. Én abba az irányba mentem, hogy majd kitörök egy banki légkörből, mert kell nekem a változás. A NuSkinnel sok pozitív változás indult el, mentem is felfelé. Rövid idő alatt annyi jó impulzus ért, hogy lassan nem tudtam feldolgozni, egyikből csapongtam a másikba…


Egyszer csak ezt vettem észre, hogy a páromnak nem nagyon tetszik a változás, amin átmentem. 19 éve voltunk együtt. Ő azt látta, hogy megváltoztam, mindig csak a barátok, a NuSkin és társai, nem lehet velem beszélgetni.

Aztán rájöttem, hogy én nem a bankból akarok kiszabadulni, mert a munkámat nagyon szeretem, nem velük volt problémám, hanem azzal, hogy a saját kapcsolatomban nem mertem saját magamért kiállni. Ezt kellet megtanulnom, hogy kiálljak magamért.


Ez a felismerés végül újabb változáshoz, szakításhoz vezetett. Rájöttem, hogy én is vagyok valaki, én is számítok. Egy olyan embernek, aki mindenkinek meg akar felelni és nem tudja, hogy ő maga kicsoda, nagyon nehéz elindulni a világban.


Maga a változás volt az, ami legjobban motivált, anélkül, hogy meg tudtam volna fogalmazni, hogy hol fogok kikötni. Még mindig csak félúton tartok.


Azt látom, hogy nagyon sok embernek van szüksége arra, hogy őszintén tudjon beszélni arról, ami zajlik benne. Nem mernek megnyílni az emberek. Finoman, óvatosan kell közeledni hozzájuk és nyitogatni őket. Türelemmel, szeretettel…


A motiváció végig a változás volt. A változástól félek legjobban, mégis szembe megyek vele…


Fura, ha belegondolok, hogy az a tanyasi lány, aki nem mert lifttel felmenni az ötödik emeletre, úristen, mi lesz, hol szállok, ki? Ma, mondhatni a lift az utolsó…mégis annyi minden változott, hogy rá kellett jönnöm, hogy a változás nem rossz.


Hogy alakult ki az a motiváció, hogy változni kell?

Volt az az ominózus projekt. A bőrömön éreztem, hogy nincs visszaút, változtatni kell.

A második pont, hogy leélhetek még 19 évet úgy egy kapcsolatban, hogy nem vagyok boldog. Én boldog akartam lenni. És a boldogság volt az első, amit bevonzottam az életembe utána.


Miből áll a te boldogságod?

Támogató pár, hogy meg tudjam beszélni vele a dolgaimat és jó emberi kapcsolatok.



Mikor jó egy emberi kapcsolat számodra?

Amikor őszinteségen alapul. Amikor van igénye, hogy beszélgessünk és kölcsönös a kommunikáció.


Mi a következő változás, amire készülsz?

Ez még egy hosszú út. Az önismereti dolgok felé elmenni hosszútávon. Nagyon érdekel a coaching, az önismereti téma. folyamatosan hallgatok önismereti anyagokat, egyre több emberrel kommunikálok és azt látom, hogy egyre többen jutnak el arra a felismerésre, hogy változni szeretnének. Korábban én akartam erőltetni, hogy változzanak. Nem működött. Akkor rájöttem, hogy nekik kell akarni… Kívülről én nem akarhatom jobban, hogy neki jó legyen…. Nem lehet mindenkit megmenteni.


Mit üzensz azoknak, akik szenvednek egy helyzetben, csak panaszkodnak, de nem tesznek semmit, hogy jobb legyen?

Kezdjenek el önmaguknak kérdéseket feltenni. Kezdjék el feltárni az okokat, boncolgatni a témát.


Szerinted mennyire mernek/tudnak őszinték lenni az emberek önmagukhoz?

Személyisége váltogatja. Van, akinek szüksége van arra, hogy valaki más tegye fel ezeket a kérdéseket. Ugyanakkor van olyan, aki inkább saját magában rendezi le ezeket a kérdéseket. Viszont mindenképp kell hozzá az akarat, hogy meg akarjam érteni, hogy mi van velem, és el tudjak indulni a változás, változtatás útján.

Ha önmaguk nem tudják, hogyan induljanak el a változás útján, keressenek meg Téged, Kriszta 😊


***


Ha nem tudod merre, vagy hogy indulj, ha szükséged van egy másik nézőpontra vagy egy kezdő lökésre, keress meg, szívesen segítek.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page